הייתי עדה לסדרה יוצאת דופן כיצד גיא מרוז ואורלי וילנאי התחקירנים קוטלי הקנים יוצאים לגלות מדוע "בישראל החדשה" אין מספיק מודעות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס , האומנם?!
גיא אמר טרום התכנית בכתבה נרחבת עימו כי : " נכון, חשוב לי שתראו סדרה עליה עבדנו למעלה משנה מתוך האגו האומנותי והרצון בהכרה וחיבה שלכם לתכניות שאני שותף להם, אבל הפעם, זה הרבה מעבר לזה. אני באמת מאמין שחלק גדול מאלו שיבואו לראות את הסדרה יכולים להציל את החיים שלהם, לא פחות. זה מה שקרה לי בעבודה על הסדרה הזו. אחד מכל שלושה ישראלים חולה או יחלה בסרטן. זה סוג של עובדה. אנחנו בחרנו לנסות ולהבין איך שניים מתוך השלושה נשארים בריאים"..
בפרק הראשון של הסדרה השניים הביאו את הסיפור על הסרטן ובחרו להתמקד בגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס ע"י בדיקה שהיא קריטית וחשובה מאוד ובהרבה מקרים גם מונעת את התחלואה ב סרטן המעי הגס, דהיינו בדיקת קולונוסקופיה .
הם הזכירו כמה לא נעים לגלות שאתה כבר בהתקדמות המחלה ולא בגלל שלא היינו אחראים לבריאותינו אלא שיש את הטובים והרעים.
ומי אלו "הרעים" תהיתי ובטח תתהו גם אתם: . הרעים, כמעט כרגיל, הם אלה שמנסים לחסוך על גבי החולים. הרעים הם אלה שמעדיפים שנלך לבדיקות הזולות ולא לאלה היקרות שיצילו את חיינו.
" זה בדיוק מה שקרה לי. במהלך בדיקת קולונוסקופיה שעשיתי (ולעולם לא הייתי עושה לולא הצילומים של הסדרה ) אומר גיא מרוז, וכן ראיתי איך הוא עובר את כל התהליך והולך כל כך רחוק ורק למען הציבור. למרוז גילו פוליפ טרום סרטני שהתפתח לו בניחותא בעמקי המעי הגס שלו.
אין לו היסטוריה משפחתית מחשידה, לא היו לו כאבים או תסמינים מיוחדים.
" ואם זה היה תלוי במדינה –לא הייתי נשלח לבדיקה הזו על חשבונה" הוסיף.
בתכנית גיליתי כי הבדיקה הזו עולה יותר מ-1,000 שקל, והמדינה שלחה את גיא לבדיקה אחרת שעולה 25 שקל. בפרק הראשון הבינו הצופים וגם אני כי לגיא מרוז קרה נס טלוויזיוני .
בעקבות הבדיקה שלו, לקחנו 50 אנשים עם היסטוריה רפואית דומה לשלו, ושלחנו אותם לאותה בדיקה. נכון, מבחינה מדעית ומבחינה סטטיסטית, 50 אנשים לא נחשבים ל"ניסוי" אבל כשבלמעלה מארבעים אחוזים מהם (!) התגלה פוליפ במעי – לא כל כך חשוב אם סטטיסטית זה נחשב מדעי או לא.
בפועל, בעקבות הסדרה, ניצלו חייהם של למעלה מ-20 איש, וזאת סטטיסטיקה מספיק טובה בשבילי.
מבחינתי גיא מרוז היה הכלב השמירה הטוב ביותר שיכל לבקש האדם.
כל הכבוד גיא על ההקרבה למען הציבור!